Zrobiłyśmy, w zasadzie upiekłyśmy dziś z Tycią naszą ulubioną granolę.
Jest pyszna i zdrowa, dlatego dzieli się Mama przepisem.
Oczywiście można go dowolnie modyfikować o własne ulubione składniki.
My jemy z gęstym jogurtem naturalnym 🙂 Mniam!
składniki na jeden duży słój (taki jak u nas):
450 gram płatków owsianych (my często mieszamy różne, jęczmienne, orkiszowe, gryczane, jaglane, żytnie)
120 gram ziaren słonecznika
120 gram ziaren sezamu
jedno duże jabłko starte na tarce
160 gram płynnego miodu
2 łyżki dowolnego oleju
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
łyżeczka kardamonu
350 gram orzechów (u nas migdały całe, migdały słupki, laskowe i nerkowce)
Wymieszać wszystko i wsypać na blachę wyłożoną papierem.
Piec w temperaturze 170 st ok 35 minut, kilka razy mieszając.
Po wystudzeniu dodać (tzn my tak dodajemy):
rodzynki
żurawina
jagody goji
amarantus
dmuchane ziarno orkiszu
dmuchana kasza jaglana
suszona morela
Wszystkie wyżej podane produkty kupujemy najwyższej jakości, z certyfikatem.
Ma dla mnie znaczenia czy rodzynka jest z siarką (zazwyczaj jest) czy bez…
Można ją przechowywać kilka tyg (u nas nie trwa to długo, bo szybka znika – Tytka uwielbia!) w szczelnie zamkniętym pojemniku.